top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıTuÄŸba Hızlan

DOÄžU EKSPRESÄ° Ä°LE RÃœYA YOLCULUK

Güncelleme tarihi: 17 Oca 2018

Doğu ekspresi son 1-2 senedir fazlasıyla popüler olmuş durumda. Ben de 3-4 yıldır hayalini kurduğum bu yolculuğa sonunda çıkmayı başardım. Ayağımın tozuyla da kaleme alıyorum.


Öncelikle yolculuk hakkında genel bilgileri paylaşmakta fayda var ;

GÃœZERGAH

– Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas -Erzincan – Erzurum – Kars – Tren her gün Ankara’dan 18.00’da Kars’tan 08:00’da hareket ediyor ve yolculuk 24-25 saat arası sürüyor.


Trende 4 tip vagon bulunuyor ve sanırım en çok kafa karıştıran nokta da bu oluyor. Bilet alacaksınız ama hangisini seçeceksiniz?

– Pulman ( Bunlar koltuklu vagonlar. Koltuk düzenini 2+1 otobüsler gibi düşünebilirsiniz. Gayet geniş alana sahipler ve rahatlar.) – Örtülü Kuşetli (her bir kompartımanda 4 koltuk var.Koltuklar 2 altta 2 üstte ranza şeklinde yatak oluyor ve kondüktör temiz nevresim veriyor. Sonrası size kalmış. Yatağınınızı kendiniz hazılıyorsunuz.) – Yataklı (oda şeklinde iki kişilik kompartımanlar mevcut. Her kompartıman içinde buzdolabı, masa, eşyalarınızı koyabileceğiniz bir raf ve lavabo var) – Yemekli (Trenin restoranı. Kahvaltı ve yemek servisi yapıyorlar. Alkollü içecek satışı artık yapılmıyor.Diğer ürünler için fiyat listesini aşağıda paylaşacağım)


Biletinizi almadan önce şunu bilmenizde fayda var. Tek başınıza seyahat edeceksiniz ve yataklıda gitmek istiyorsanız, biletiniz için biraz daha fazla ödeyeceksiniz ama oda sadece size ait olacak. Eğer örtülü kuşetliden koltuk alacaksınız, gün boyunca 3 kişi ile odayı paylaşacaksınız. Muhabbeti güzel birileri ile denk gelirseniz güzel olabilir. Aksi durumun riskini alıp almama tamamen size kalmış. 24 saat içinde süper arkadaşlar kazanmanız da , bu 24 saatin zehir olması da mümkün. Gece uyku vakti geldiğinde kondüktörler kadın-erkek farklı odalarda kalacak şekilde dağıtım yapacak. Bu durumla karşılaşmamak için 4 bileti de satın almanız gerekiyor. 2-3 kişi seyahat ediyorsanız, benim tavsiyem de bu şekilde. Hem oda size ait olur, hem de gece kompartıman değiştirmek durumunda kalmazsınız.


Pek çok kişinin aklında aynı soru var. NASIL BİLET BULACAĞIZ ?? Dedim ya bu yolculuk artık çok popüler, bunun tek bir dezavantajı var; bilet bulmak gerçekten çok zor. Öncelikle bıkmadan usanmadan her vagonu tekrar tekrar deneyerek, sayfayı yenileyerek bilet var mı yok mu diye kontrol edin. Bilet kalmamış deyip tekrar bakmamazlık yapmamak gerek. Çünkü yoğun talep sebebiyle ek vagon koyabiliyorlar trene. İşte ben biletimi bu sayede aldım. O yüzden pes etmiyor, devamlı '' tıklayınız '' bu sayfayı takip ediyoruz. Biletleri alana kadar bunu rutininiz haline getirin.


Biletleri aldıktan sonraki süreç çok keyifli, heyecan dolu bir bekleyiş. Bu süreçte hazırlığınızı iyi planlamayı ihmal etmeyin. İhtiyacınız olacak her şeyi bir bir aşağıda bulacaksınız.


Çantanızı hazırlamaya başladınız. Peki yanınıza mutlaka almanız gerekenler neler?

  • EÄŸer yataklı vagonda gidiyorsanız odanızda bir priz olacak. Bu yüzden çoklayıcı priz almanızda fayda var. Aynı anda birden fazla telefon ve elekronik cihazlarınızı ÅŸarj edebilmeniz için lazım olacak.

  • EÄŸer sıcak içecek içmeyi seviyorsanız ki çay kahve içmeyi sevmeyen olduÄŸunu hayal edemiyorum, küçük bir su ısıtıcı alın. Büyük kettle deÄŸil yalnız. Elektrik anlamında sorun yaratabiliyormuÅŸ. Biz küçükleri rahatlıkla kullandık. Ayrıca, yemekli vagonda sıcak su vermiyorlar. Sıcak su istiyorsanız 2 tl vererek çay satın almak zorundasınız.

  • Yaklaşık 25 saatiniz bu trende geçecek. Yemekli vagon olsa da, yanınıza yiyecek almanızı tavsiye ederim. YemeÄŸini denemedik ama kahvaltısını tattık. 4-5 adetten 2 çeÅŸit zeytin, 2 çeÅŸit birer dilim peynir, paket tereyağı,paket bal ve çaydan oluÅŸan kahvaltısı 8'li kahvaltı adıyla 13 tl'ye satılıyor ve asla o parayı hak etmiyor. O yüzden kendi yiyeceÄŸinizi alın.

  • Hazır içecek ve yiyeceklerden bahsetmiÅŸken, kamp ocağı getirenler de oluyor. minik bir tüp ve ocak üzerinde, kamp tavaları ile menemen de, basit yemek de yapabilirsiniz. Bu ekipmanlar küçük ve hafif olduÄŸu için taşıma da problem olmayacaktır.

  • Minik bir hoparlör yolculuk keyfinizi katlayacaktır. Öyle güzel manzaralar göreceksiniz ki, fon müziÄŸi olmazsa haksızlık ediyor gibi hissedeceksiniz.

  • MüziÄŸinizi Spotify, Apple Music gibi çevrim içi platformlardan dinliyorsanız bazı listelerinizi indirmenizi ÅŸiddetle tavsiye ediyorum. Yol boyunca sık sık internet baÄŸlantı sorunu yaÅŸanıyor. Çevrim içi müzik dinlemek mümkün deÄŸil.

  • ÇarÅŸaflar gayet temiz, bence taşımanıza gerek yok ama fazla hassas ve titiz biriyseniz alın, aklınızı kurcalamasın.

  • Tuvalet kağıdı ve ıslak mendil alın yanınıza. Ben hiç tuvalet kağıdının bittiÄŸine ÅŸahit olmadım. Sanırım kondüktör bittikçe yeniledi.Ama ihtiyaç duyanlar olmuÅŸ. Bir de bazı yerlerde hava çok soÄŸuk olduÄŸu için suların donduÄŸundan bahsedenler var. Bu durumda ıslak mendil kurtarıcı olabilir.

  • Film,kitap,oyun ... Açıkcası biz pek vakit bulamadık bu 3lüye. Yol ve muhabbet öyle iyiydi ki bırakamadık. Ama ben sıkılırım diyenlerdenseniz, ihtiyacınız olabilir.

  • Mevsim kış da olsa tişört alın mutlaka. Tren öyle sıcak ki, tişörtle dahi zaman zaman sıcak basıyor ve camı açıyorsunuz.

  • Trende alkollü içecekler artık satılmıyor. Yol üzerinde alırım diyorsanız da demeyin. Hiç bir istasyonda rastlamadık biz. O yüzden istiyorsanız yanınızda götürün.

  • Ve tabii fotoÄŸraf çekmek için makinenizi, kameralı cep telefonunuzu, hafıza kartlarınız ve ÅŸarj aletleriniz unutmayın. Ama yolculuÄŸu sadece fotoÄŸraf çekiminden ibaret bir hale de getirmeyin. O güzel manzaraları telefon ekranından seyretmeyin. Tadını çıkartmayı unutmayın.


O gün geldi çattı ve Ankara Garı'ndasınız. Ne yazık ki Ankara'daki ray çalışmaları hala bitmediği için (ocak 2018 itibari ile) otobüs ile Irmak'a gideceksiniz. Bu ulaşım TCDD'nin otobüsleri ile ücretsiz olarak sağlanıyor. Otobüsler saat 17.00 itibari ile doldukça hareket ediyor ve 18.00'da son servis Irmak tren istasyonuna doğru yol alıyor. Tren bu istasyondan 19.10 civarı hareket ediyor ve işte o harika yolculuk tam anlamıyla başlamış oluyor.


Odanıza yerleştikten sonra trende minik bir tur atın. Gerçekten çok keyifli. Vagonların başında ve sonunda tuvaletler var. Sonuda personel odası ve duş mevcut. Duşu kullanan yolcuya şahit olmadık ama var. Yataklılar trenin sonunda. Başa doğru gittikçe örtülü kuşetliler geliyor. Sonra yemekli vagon, sonra ise pulman vagonlar. Tren içinde gezerken, tanımadığınız insanlarla selamlaşın, hatta minik sohbetler edin. Yol arkadaşlığı gerçekten çok farklı bir duygu. Hepimizin aynı olduğunu, aynı yolda yürüdüğümüzü hatırlatıyor.


Bu aralar çok moda oldu. Çok da güzel oldu açıkcası, odanızı ışıklar, mumlar ile süsleyin, güzel bir müzik açıp kendinizi şımartın.


Evet... Muhabbetinizi ettiniz, filminizi izlediniz, oyununuzu oynadınız derken zaman çok hızlı aktı ve uyku vaktiniz geldi. Yatakları açıp , kendinizi attığınızda nasıl bu kadar rahat olduğuna hayret edeceksiniz. Ertesi sabah hiç bir yorgunluk hissetmeden uyandığım bir uyku çektim. Trenin sallantısı ve uzak uzak gelen sesi öyle rahatlatıcı ki... Zaman zaman, evinizde yatağınızda uyuduğunuz uykular dahi tutmayacak yerini, bu uykunuzu özleyeceksiniz.


Güzel manzaralar için sabaha kadar beklemeniz gerekiyor. Gece karanlığında ne yazık ki birşey görmek mümkün değil. Güneşin doğuşunun kaç gibi olacağını kondüktörünüze danışın. Buna göre de erken kalkın. Kalkamam derseniz saat kurun. En güzel manzalar sabah karşınıza çıkacak. Bunları kaçırmak istemezsiniz. Özellikle Sivas ve Erzincan arası büyüleyici yol manzaraları ile karşılaşacaksınız. Bunu uykuya kaptırmayın.


Aşağıdaki videoda bu manzaraların bir kısmını görebilir, camdan dışarıyı izliyormuş hissiyatı ile az olsa bu duyguyu tadabilirsiniz :)



Bazı istasyonlara yaklaşırken , sevinçle el sallayan çocuklar beliriyor yolda. Onları sevindirmek için yanınıza birkaç çikolata-şeker alın. Pencereden uzattığınızda yüzlerindeki sevinç görülmeye değer.


Tren büyük-küçük pek çok istasyonda duruyor. Küçük istasyonlarda trenden inmemenizde fayda var. Birkaç dk içinde durup kalkıyor. Ama . Erzincan, Erzurum gibi büyük şehir istasyonlarında 8-10 dk civarı duruyor. Buralarda ihtiyaçlarınız için inebilir, istasyon büfesinden alışveriş yapabilirsin. Hem de bir şehre daha ayak basmış, havası solumuş olursunuz.


Zaten Erzurum istasyonunda fenomen haline gelmiş bir durum var ki, hemen herkes iniyor trenden. Evet bildiniz, trene Cağ kebabı sipariş etme durumu. Erzurum'a gelmeden 45 dk önce kadar siparişi vermeniz yeterli. Siz vardığınızda kebaplar orada olacak mı diye de hiç gerilmeyin. Sizden önce gitmiş, sizi bekliyor olacaklar. Kebapçılar bunu artık hergün yaptıkları için trenin varış saatine göre vaktinde orada oluyorlar.

Genel olarak herkes Gel-Gör'den sipariş veriyor. Ama biz hakkında okuduklarımız sebebiyle alternatif arayışındaydık. Genel olarak kebapların soğuk, lavaşların kuru ve lezzetsiz olduğundan şikayet ediyordu herkes. Biz de kondüktörümüzden tavsiye almaya karar verdik ve onun yönlendirmesi ile Çınar Cağ Kebap'a siparişimizi verdik.Kebabı da ayranı da salatası da oldukça lezzetliydi. Tabii kebaplar soğumuştu ama o havada bunu engellemenin çok da mümkün olmayacağını biliyorduk.


Yemeğinizi yedikten sonra biraz daha tadını çıkartın manzaranın hava kararana kadar. Ve Erzurum'dan sonra biraz daha dikkatli bakın dışarı. Şanslıysanız karlar üzerinde koşan tilki görebilirsiniz.

Hava karardıktan sonra ise yaklaşık 1-2 saatlik yolunuz daha kalıyor. (mevsime göre değişiyor tabii) Bu zaman da zaten su gibi akıp gidiyor ve hiç istemeyerek iniyorsunuz trenden. İşte Kars'tasınız. Hoş geldiniz. Karşınızda çok güzel bir şehir var. Bir yandan bu rüya yolculuk bittiği için üzülüyor, diğer yandan Kars'ı keşfedecek olmanın verdiği heyecanlanıyorsunuz.


Kars gezi rehberi ile devam edecek ...


Not: Sadece kahvaltı menüsü varmış elimde. Yemek listesini de bulabilirsem, eklenecektir :)






1.777 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page